Produkty spowalniające starzenie, które powinny znaleźć się w jadłospisie każdego seniora

jadlospis i dieta seniora

Dieta jest niezwykle istotna dla zdrowia i kondycji organizmu osoby starszej. Oprócz tego, czego należy unikać, warto wiedzieć również, o co wzbogacić swój jadłospis, aby opóźnić procesy starzenia i urozmaicić swój posiłek. Istnieje kilka produktów, z których nie należy rezygnować!

Dieta dla seniora – co powinna uwzględniać?

W przypadku seniorów, dieta to kluczowy element codziennego życia, pozwalający na długotrwałą poprawę stanu skóry i funkcjonowania narządów wewnętrznych. Aktywność fizyczna jest ważna, ale bez zmian w jadłospisie trudno osiągnąć podobne efekty. Wystarczy wprowadzić do niego kilka produktów, bogatych w składniki hamujące procesy starzenia się. Zazwyczaj nie trzeba wcale ich suplementować – zawierające je artykuły spożywcze są szeroko dostępne w sklepach. Starzenie się organizmu to proces zachodzący na wielu poziomach. Aby go spowolnić, warto spożywać określone produkty. Jakie składniki odżywcze mogą się do tego przyczynić? Przedstawiamy listę produktów, zawierających ich dużą ilość.

Ryby morskie

ryby morskie

Znakomite źródło dobroczynnych tłuszczy i nie tyko. Ryby morskie wpływają również pozytywnie na wzrok. Jednym z najważniejszych składników odżywczych wpływających hamująco na starzenie są nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6, przyczyniające się do prawidłowego transportu lipidów w organizmie. 

Ponadto poprawiają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe, co jest szczególnie ważne w przypadku osób starszych, miewających duże problemy z układem krążenia. Ryby morskie, zwłaszcza te tłuste, zawierają duże stężenie tych dobroczynnych kwasów.

Produkty fermentowane

produkty fermentowane

Nasze tradycyjne polskie kiszonki to, jak okazuje się, prawdziwa kopalnia doskonale wpływających na kondycję układu trawiennego probiotyków. Nie od dziś wiadomo, że sekretem długowieczności Japończyków są właśnie produkty fermentowane, które spożywane są przez nich w dużych ilościach, na przykład miso. Aby korzystać z ich dobrodziejstwa, wcale nie trzeba sięgać po produkty z Dalekiego Wschodu.

Polska kiszona kapusta czy ogórki są równie dobrym źródłem probiotyków, które sprawiają, że układ pokarmowy seniora funkcjonuje jak u dwudziestolatka. Pomagają one zapobiegać również powstawaniu zmian nowotworowych w jego obrębie. Należą one do jednych z najczęstszych zaburzeń onkologicznych u osób starszych.

Orzechy

To kolejne doskonałe źródło nienasyconych kwasów Omega 3, których dobroczynne działanie opisaliśmy powyżej. Spożywanie orzechów pozwala również suplementację niezbędnych witamin, na przykład E. Szczególnie polecany dla seniorów jest orzech włoski. Jest on doskonałym uzupełnieniem profilaktyki chorób krążenia. Dzięki zawartości L-argininy, wspomaga rozszerzanie się naczyń wieńcowych. Regularne jedzenie orzechów włoskich przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów.

Duża zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że to magiczna broń przeciwko starzeniu się. Spożywanie tych orzechów wpływa również pozytywnie na koncentrację.

Tran

Obfity w witaminę A, określaną witaminą młodości, tran stanowi idealne uzupełnienie diety seniora, choć najczęściej podaje się go dzieciom. Zawiera jeszcze bardziej skoncentrowaną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych niż ta, znajdująca się w tłustych rybach. Nic dziwnego – tran to w końcu skoncentrowany olej z wątroby dorsza atlantyckiego. Jego regularne spożywanie może w znaczący sposób przyczynić się do poprawy odporności. Specyfik, który można spożywać na przykład w kapsułkach, stanowi również dobre źródło witaminy D3.

Oczywiście, należy pamiętać o tym, że tran należy w odpowiedni sposób dawkować. W kilku przypadkach – takich jak na przykład hiperkalcemia – jego spożywanie jest niewskazane.

Zielona herbata

zielona herbata

Obfity w witaminę A, określaną witaminą młodości, tran stanowi idealne uzupełnienie diety seniora, choć najczęściej podaje się go dzieciom. Zawiera jeszcze bardziej skoncentrowaną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych niż ta, znajdująca się w tłustych rybach. Nic dziwnego – tran to w końcu skoncentrowany olej z wątroby dorsza atlantyckiego.

Jego regularne spożywanie może w znaczący sposób przyczynić się do poprawy odporności. Specyfik, który można spożywać na przykład w kapsułkach, stanowi również dobre źródło witaminy D3.

Produkty bogate we flawonoidy

flawonoidy

Flawonoidy to antyoksydanty, które można znaleźć w różnego rodzaju produktach. Ich regularne spożywanie pozwala zredukować ryzyko miażdżycy i powstawania zmian nowotworowych. Oba te schorzenia są powszechne wśród osób starszych. W krajach, w których spożywa się dużo produktów bogatych w ten składnik, notuje się zwiększoną długość życia w lepszym zdrowiu. Nic dziwnego – flawonoidy mogą zdziałać cuda, zwłaszcza w zestawieniu z innymi elementami diety, dobroczynnie wpływającymi na organizm.

Dużo tych naturalnych antyoksydantów zawiera w sobie wino – ale to nie jedyne ich źródło. Sporą ilość flawonoidów znajdziesz w herbacie, jak również warzywach strączkowych i owocach. Do najlepszych źródeł tych antyoksydantów należą między innymi porzeczki, żurawina, borówki, owoce dzikiej róży i kakao.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email