Co powinna wykluczać dieta seniora?

Co powinna wykluczać dieta seniora?

Nie jest tajemnicą, że dieta ma niebagatelny wpływ na zdrowie. W przypadku osób starszych, jej umiejętne komponowanie jest szczególne ważne. Jakie produkty i rodzaj obróbki dań należy wykluczyć z jadłospisu seniora?

Dieta seniora – na co uważać?

Sposób, w jaki się odżywiamy, może gwałtownie przyspieszyć lub zahamować starzenie. Wiele produktów zawiera w sobie substancje, które przyczyniają się do spowolnienia tych procesów na poziomie komórkowym. Choć dieta nie jest oczywiście jedyną determinantą stanu organizmu, w wielu przypadkach zmiana nawyków żywieniowych może okazać się kluczowa dla poprawy zdrowia. Oczywistym jest, że w jadłospisie seniora powinno znaleźć się dużo owoców i warzyw, a także produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe. A czego nie powinna zawierać? Na to pytanie nie jest tak łatwo odpowiedzieć jednoznacznie, ponieważ wiele zależy od dolegliwości zdrowotnych, z jakimi zmaga się dana osoba.

Cukrzyca

cukrzyca

Dolegliwość ta jest bardzo często spotykana wśród osób starszych, choć oczywiście dotyka również osoby młode, a nawet w wieku dziecięcym. Wyróżnia się dwa jej typy, przy czym drugi stanowi ponad dziewięćdziesiąt wszystkich przypadków. 

Czego należy unikać w przypadku tego schorzenia? Tutaj generalnie obowiązuje zasada wykluczania węglowodanów prostych i produktów o wysokim indeksie glikemicznym, powodujących nagły wyrzut cukru do krwi. Cukrzyca wymaga odstawienia białego, przetworzonego pieczywa, wszelkich rozgotowanych produktów – najlepiej jedynie lekko je zblanszować lub ugotować al dente – a także produktów zawierających skrobię, tłustego nabiału, słodyczy, alkoholu i soli.

Nadciśnienie

nadciśnienie

Bardzo powszechna dolegliwość wśród seniorów, w przypadku której dieta ma niebagatelne znaczenie. Czego nie wolno jeść w jej przypadku? Tutaj największym wrogiem jest sól, której spożycie powinno się wykluczyć całkowicie. Istotne jest nie tylko ograniczenie jej ilości podczas przyprawiania przygotowywanych potraw, ale również wykluczenie z jadłospisu produktów przetworzonych, takich jak gotowe zupy czy konserwy. Zazwyczaj zawierają one bardzo dużą ilość soli, mimo że nie jest ona wyczuwalna.

Podobnie jak w przypadku cukrzycy, dieta dla osoby z nadciśnieniem wyklucza produkty z białej, przetworzonej mąki, jak również tłustych mięs, słodyczy i produktów zawierających konserwanty. Słowem – jadłospis powinien być oparty na prostych składnikach, lekki i pozbawiony sztucznych dodatków.

Osteoporoza

osteoporoza

Kolejne schorzenie, które często dotyka seniorów; jego objawy mogą być złagodzone odpowiednią dietą. Największym wrogiem w tej chorobie jest tłusty nabiał, przetworzone produkty i cukry proste. 

Chory na osteoporozę powinien również unikać częstego spożywania warzyw zawierających szczawiany, jak na przykład szpinak czy brokuły

Miażdżyca

Miażdżyca

Jest to kolejne równie powszechne schorzenie wśród osób starszych. Atakuje tętnice. Miażdżyca jest przewlekłym stanem zapalnym, który najczęściej rozwija się latami – zazwyczaj bez żadnych objawów. Jest to niebezpieczna dolegliwość, mogąca przyczynić się do udaru mózgu czy zawału. To jej rozwinięcia przyczynia się odkładanie lipidów w ścianach naczyń, co prowadzi do ich zwężenia. W przypadku miażdżycy, dieta ma niebagatelny wpływ na rozwój choroby. Oczywiście, wiek również wpływa na większe prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, jednak głównym czynnikiem, który przyczynia się do jej zaostrzenia jest dieta bogata w nasycone tłuszcze.

W przypadku tej choroby pierwszym krokiem jest więc wyeliminowanie potraw smażonych. Zamiast tego powinno się serwować dania gotowane, duszone czy pieczone. Ponadto, chorzy na miażdżycę nie powinni jeść tłustych mięs i słodyczy, a także przetworzonych produktów. W ich diecie powinny znaleźć się natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6

Jak łatwo dostrzec, przeglądając powyższe streszczenia, stworzenie zbiorczej listy produktów niewskazanych dla seniora jest dość łatwe. Niezależnie od choroby, na jaką cierpi, istnieją pewne dania i składniki, które nie przysłużą się jego zdrowiu. Najbardziej warto unikać przede wszystkim produktów przetworzonych, bogatych w konserwanty i sól, a także z dużą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Obróbka ma tu niebagatelne znaczenie – należy unikać smażenia w głębokim tłuszczu i skłaniać się raczej ku gotowaniu na parze czy blanszowaniu.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email