Nie jest tajemnicą, że dieta ma niebagatelny wpływ na zdrowie. W przypadku osób starszych, jej umiejętne komponowanie jest szczególne ważne. Jakie produkty i rodzaj obróbki dań należy wykluczyć z jadłospisu seniora?
Dieta seniora – na co uważać?
Sposób, w jaki się odżywiamy, może gwałtownie przyspieszyć lub zahamować starzenie. Wiele produktów zawiera w sobie substancje, które przyczyniają się do spowolnienia tych procesów na poziomie komórkowym. Choć dieta nie jest oczywiście jedyną determinantą stanu organizmu, w wielu przypadkach zmiana nawyków żywieniowych może okazać się kluczowa dla poprawy zdrowia. Oczywistym jest, że w jadłospisie seniora powinno znaleźć się dużo owoców i warzyw, a także produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe. A czego nie powinna zawierać? Na to pytanie nie jest tak łatwo odpowiedzieć jednoznacznie, ponieważ wiele zależy od dolegliwości zdrowotnych, z jakimi zmaga się dana osoba.
Cukrzyca
![cukrzyca](https://domseniorazdroj.pl/wp-content/uploads/2020/04/cukrzyca.jpg)
Dolegliwość ta jest bardzo często spotykana wśród osób starszych, choć oczywiście dotyka również osoby młode, a nawet w wieku dziecięcym. Wyróżnia się dwa jej typy, przy czym drugi stanowi ponad dziewięćdziesiąt wszystkich przypadków.
Czego należy unikać w przypadku tego schorzenia? Tutaj generalnie obowiązuje zasada wykluczania węglowodanów prostych i produktów o wysokim indeksie glikemicznym, powodujących nagły wyrzut cukru do krwi. Cukrzyca wymaga odstawienia białego, przetworzonego pieczywa, wszelkich rozgotowanych produktów – najlepiej jedynie lekko je zblanszować lub ugotować al dente – a także produktów zawierających skrobię, tłustego nabiału, słodyczy, alkoholu i soli.
Nadciśnienie
![nadciśnienie](https://domseniorazdroj.pl/wp-content/uploads/2020/04/nadcisnienie.jpg)
Bardzo powszechna dolegliwość wśród seniorów, w przypadku której dieta ma niebagatelne znaczenie. Czego nie wolno jeść w jej przypadku? Tutaj największym wrogiem jest sól, której spożycie powinno się wykluczyć całkowicie. Istotne jest nie tylko ograniczenie jej ilości podczas przyprawiania przygotowywanych potraw, ale również wykluczenie z jadłospisu produktów przetworzonych, takich jak gotowe zupy czy konserwy. Zazwyczaj zawierają one bardzo dużą ilość soli, mimo że nie jest ona wyczuwalna.
Podobnie jak w przypadku cukrzycy, dieta dla osoby z nadciśnieniem wyklucza produkty z białej, przetworzonej mąki, jak również tłustych mięs, słodyczy i produktów zawierających konserwanty. Słowem – jadłospis powinien być oparty na prostych składnikach, lekki i pozbawiony sztucznych dodatków.
Osteoporoza
![osteoporoza](https://domseniorazdroj.pl/wp-content/uploads/2020/04/osteoporoza.jpg)
Kolejne schorzenie, które często dotyka seniorów; jego objawy mogą być złagodzone odpowiednią dietą. Największym wrogiem w tej chorobie jest tłusty nabiał, przetworzone produkty i cukry proste.
Chory na osteoporozę powinien również unikać częstego spożywania warzyw zawierających szczawiany, jak na przykład szpinak czy brokuły
Miażdżyca
![Miażdżyca](https://domseniorazdroj.pl/wp-content/uploads/2020/04/miazdzyca.jpg)
Jest to kolejne równie powszechne schorzenie wśród osób starszych. Atakuje tętnice. Miażdżyca jest przewlekłym stanem zapalnym, który najczęściej rozwija się latami – zazwyczaj bez żadnych objawów. Jest to niebezpieczna dolegliwość, mogąca przyczynić się do udaru mózgu czy zawału. To jej rozwinięcia przyczynia się odkładanie lipidów w ścianach naczyń, co prowadzi do ich zwężenia. W przypadku miażdżycy, dieta ma niebagatelny wpływ na rozwój choroby. Oczywiście, wiek również wpływa na większe prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, jednak głównym czynnikiem, który przyczynia się do jej zaostrzenia jest dieta bogata w nasycone tłuszcze.
W przypadku tej choroby pierwszym krokiem jest więc wyeliminowanie potraw smażonych. Zamiast tego powinno się serwować dania gotowane, duszone czy pieczone. Ponadto, chorzy na miażdżycę nie powinni jeść tłustych mięs i słodyczy, a także przetworzonych produktów. W ich diecie powinny znaleźć się natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6
Jak łatwo dostrzec, przeglądając powyższe streszczenia, stworzenie zbiorczej listy produktów niewskazanych dla seniora jest dość łatwe. Niezależnie od choroby, na jaką cierpi, istnieją pewne dania i składniki, które nie przysłużą się jego zdrowiu. Najbardziej warto unikać przede wszystkim produktów przetworzonych, bogatych w konserwanty i sól, a także z dużą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Obróbka ma tu niebagatelne znaczenie – należy unikać smażenia w głębokim tłuszczu i skłaniać się raczej ku gotowaniu na parze czy blanszowaniu.